HOW TO GROW A STRAWBERRY PATCH – Hope Gardens Hope Gardens HOW TO GROW A STRAWBERRY PATCH – Hope Gardens

1
HOW TO GROW A STRAWBERRY PATCH – Hope Gardens Hope Gardens HOW TO GROW A STRAWBERRY PATCH – Hope Gardens

συγκομιδή φράουλας cu.jpg

Γεια σας πολεμιστές του κήπου! Έχω την επιχείρησή μου με την κηπουρική λαχανικών εδώ και δέκα χρόνια και ένα φυτό που έχει ενοχλήσει τους πελάτες μου περισσότερο από τους περισσότερους ήταν, παραδόξως, η φράουλα. Πώς θα μπορούσε μια γλυκιά φράουλα να προκαλέσει προβλήματα σε κανέναν; Λοιπόν, το νούμερο ένα παράπονο είναι ότι το φυτό φράουλας δεν παράγει αρκετά. Οι πελάτες αναρωτιούνται: πού είναι αυτή η ξεχειλισμένη πίντα από γιγάντιες, τέλειες φράουλες όπως βρίσκουμε στο παντοπωλείο;

Ειλικρινά, όπως πολλά ντόπια λαχανικά και φρούτα στον κήπο, αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα παντοπωλεία μπορεί να μην ταιριάζει ακριβώς με αυτό που τελικά παράγετε στον κήπο του σπιτιού. Και αν φυτέψετε μόνο μερικά φυτά φράουλας εδώ κι εκεί, δεν πρόκειται να πάρετε τη συγκομιδή των ονείρων σας.

άχυρο cu.jpg

Το νούμερο ένα πράγμα που έχω μάθει για την καλλιέργεια φράουλας είναι ότι πρέπει να φυτευτούν μαζικά. Λίγα φυτά δεν θα σας δώσουν αξιοπρεπή απόδοση και αυτά τα πολυετή φυτά χρειάζονται χώρο για να περιπλανηθούν. Ουσιαστικά χρειάζεσαι α κηλίδα.

φράουλα κάτω από φύλλα.jpeg

Οι φράουλες ευδοκιμούν όταν φυτεύονται κατά δεκάδες σε κοντινές περιοχές όπου δεν ανταγωνίζονται άλλα φυτά – με εξαίρεση τους τακτικούς συντρόφους μας στον κήπο με βότανα και λουλούδια. Τα φυτά φράουλας σας θα παράγουν δρομείς που θα μετατραπούν σε νέα φυτά και ένα περιβάλλον μπαλωμάτων επιτρέπει αυτή την αναπαραγωγή να γίνει πιο εύκολα.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Δεδομένου ότι πρέπει να εγκαταστήσετε αρκετές δεκάδες φυτά φράουλας, θα πρέπει να επιλέξετε μια σειρά από ποικιλίες. Οι φράουλες κυκλοφορούν σε ποικιλίες «που φέρουν πάντα» και «καλοκαιρινές» (μερικές φορές ονομάζονται «Ιουνιοφόρες»). Τα μούρα που φέρουν πάντα θα σας δώσουν 2-3 φορές το χρόνο (φθινόπωρο, καλοκαίρι, άνοιξη), αλλά τα μούρα που φέρουν το καλοκαίρι θα σας δώσουν υψηλότερη απόδοση παραγωγής σε ζεστό καιρό, ξεκινώντας τον Ιούνιο. Περιλαμβάνω και τους δύο τύπους στις εγκαταστάσεις μου στον κήπο.

Οι ποικιλίες φράουλας που φέρουν πάντα είναι: Albione, Alpine, Eversweet, Festival και Ozark. Οι ποικιλίες που φέρουν το καλοκαίρι ή τον Ιούνιο περιλαμβάνουν All-Star, Chandler, Jewel, Mojave και Seascape.

Οι αλπικές φράουλες μοιάζουν με άγριες φράουλες. Οι καρποί είναι πολύ μικροί αλλά εξαιρετικά γλυκοί και νόστιμοι, και κάποιοι λένε ότι το φυτό είναι πιο όμορφο. Τα φύλλα και οι καρποί κάθονται ψηλά πάνω από το έδαφος κάνοντας ευκολότερη τη συγκομιδή τους. Είχαμε την τύχη να καλλιεργήσουμε αυτά τα είδη από σπόρους. Δείτε το Baker Creek Heirloom Seeds που έχει πολλές ποικιλίες αλπικός.

ΕΝΑΡΞΗ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Εάν καλλιεργείτε τις φράουλες σας από σπόρους, σκεφτείτε να βάλετε τους σπόρους σας στην κατάψυξη για μερικές εβδομάδες για να τους στρωματοποιήσετε.

Μπορείτε επίσης να φυτέψετε το έμπλαστρό σας από σπορόφυτα φράουλας, όπως το κάνω συνήθως. Φροντίστε να τα αγοράσετε σε συσκευασίες των 6 για να κερδίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Οι φράουλες χρειάζονται πλήρη ήλιο. Θα επιβιώσουν στη σκιά ως κάλυμμα εδάφους, αλλά η παραγωγή μούρων θα είναι χαμηλή. Φυτέψτε τα φυτά φράουλας σε απόσταση 6″ και γεμίστε πλήρως την περιοχή που έχετε ορίσει με τα σπορόφυτα. Μπορείτε να φυτέψετε στο έδαφος ή σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι ή ένα μεγάλο δοχείο.

Τα μούρα που φέρουν πάντα δεν παράγουν τόσα μούρα όπως τα μούρα που φέρουν το καλοκαίρι, επομένως μπορούν να είναι καλύτερα εάν χρησιμοποιείτε μικρότερα δοχεία ή γλάστρα με φράουλα. Οι φράουλες μπορεί να είναι ένα όμορφο φυτό στον εξωραϊσμό σας και οι διαρκώς φέρουσες ποικιλίες θα κάνουν τη συντήρηση του κήπου σας λίγο πιο απλή.

φράουλα σε δοχείο.jpeg

Όταν δημιουργείτε το έμπλαστρο φράουλας, χρησιμοποιήστε ένα πλούσιο χώμα γλάστρας. Οι φράουλες είναι ανεκτικές σε ένα ελαφρώς όξινο έδαφος σε ένα ισορροπημένο pH: κάπου μεταξύ 5,5-7,5. χρησιμοποιώ το δικό μου pHόμετρο αρκετά στον κήπο και σας προτείνω να πάρετε ένα για το δικό σας κιτ εργαλείων κηπουρικής. Τα εργαλεία κηπουρικής είναι τα καλύτερα και αξίζουν την επένδυσή σας.

Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε λίπασμα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλούσιο σε κάλιο λίπασμα – που συχνά ονομάζεται ποτάσα – το οποίο θα υποστηρίξει την ικανότητα του φυτού να καλλιεργεί καρπούς. Ένα καλό λίπασμα τομάτας έχει τα απαραίτητα συστατικά. Τα φύκια και η πράσινη άμμος είναι φυσικές τροφές πλούσιες σε κάλιο.

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και οι φράουλες προέρχονται από άνθη. Ο έλεγχος για άνθη είναι κάτι που πρέπει να κάνετε σε όλα τα φυτά σας.

άνθος άχυρου.jpg
καρπός που βγαίνει από το άνθος.jpg

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε μια υγρή αραίωση φυκιών κάθε 2 εβδομάδες μόλις εμφανιστούν τα λουλούδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αραίωση ως διαβροχή των ριζών, που σημαίνει ότι το αδειάζετε απαλά στο χώμα. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τα φύλλα του φυτού με την αραίωση ως διαφυλλική τροφοδοσία. Αγοράζω ένα μεγάλο μπουκάλι συμπύκνωμα φυκιών και μετά το αραιώνω μόνος μου και το ρίχνω σε άδεια μπουκάλια σπρέι. Αυτό είναι ουαααααααι φθηνότερα από τα προσυσκευασμένα μπουκάλια ψεκασμού λιπασμάτων άμεσης χρήσης.

strawberry-plant-Illustration-web.jpg

Ένα σημαντικό μέρος της καλλιέργειας δενδρυλλίων φράουλας είναι να αφήσετε το στέμμα πάνω από το έδαφος. Το στέμμα είναι ένα τμήμα του φυτού φράουλας όπου τα στελέχη συνδέονται με τη βάση του φυτού. Μοιάζει κυριολεκτικά με κορώνα όταν το βλέπει κανείς από το πλάι. Εάν το στέμμα θαφτεί, το φυτό μπορεί να σαπίσει.

Φυτέψτε τις φράουλες σας με πικάντικα βότανα, όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο, για να απωθήσετε τα παράσιτα και τα εποχιακά λουλούδια για να προσελκύσετε επικονιαστές. Από πείρα, έχω βρει ότι οι φράουλες είναι όμορφες με σπανάκι. Όταν το φυτό της φράουλας κρυώνει και βρίσκεται σε χαμηλότερη λειτουργία παραγωγής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το σπανάκι απογειώνεται. Και έχω παρατηρήσει θαυμάσια παραγωγή ανάπτυξης και από τα δύο αυτά φυτά όταν αναπτύσσονται δίπλα-δίπλα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΦΡΑΟΥΛΑ

Την πρώτη σεζόν μετά τη φύτευση των μούρων σας, πρέπει να θυσιάσετε την πρώτη παρτίδα ανθέων. Κόψτε τα στο κεφάλι για να επιτρέψετε στα φυτά να συγκεντρώσουν τη δύναμή τους στην ανάπτυξη ενός ισχυρότερου ριζικού συστήματος αντί να αφιερώσουν όλη τους την ενέργεια στη δημιουργία καρπών. Κρατήστε τις ανθοφορίες μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου και στη συνέχεια αφήστε τα φυτά να αναπτυχθούν μία παρτίδα φρούτων το φθινόπωρο. Επίσης, βγάλτε δρομείς για το πρώτο έτος εάν φυτεύετε με σπόρο. Αυτό μπορεί να απαιτεί πειθαρχία, αλλά θα σας δώσει την παραγωγή φρούτων που επιθυμείτε.

καλαμάκι σε σάπια φύλλα.jpg

Οι φράουλες χρειάζονται σάπια φύλλα για να μην σαπίσουν οι καρποί τους στο έδαφος και να κρατήσουν τα παράσιτα μακριά από τους καρπούς. Το έμπλαστρο φράουλας σας θα προσελκύσει γυμνοσάλιαγκες, ωτοασπίδες και ζωύφια χαπιών. Τα ζωύφια στο χώμα είναι καλά, αλλά δεν θέλουμε να τσιμπολογούν τα μούρα μας.

Παραδοσιακά οι φράουλες πολτοποιούνται με άχυρο – εξ ου και οι ΦΡΑΟΥΛΕΣ! Μου αρέσει να χρησιμοποιώ αχυρόστρωμα. Απλώς πρέπει να βγάλετε τα ζιζάνια καθώς μεγαλώνουν, αλλά δεν βρίσκω τα ζιζάνια να είναι συντριπτικά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ροκανίδια ή τεμαχισμένα φύλλα ως σάπια φύλλα.

Ελέγχετε τις φράουλες σας κάθε δύο μέρες για ωρίμανση. Μπορούν να ωριμάσουν πολύ γρήγορα. Εδώ είναι μια φωτογραφία που τράβηξα από ένα από τα μπαλώματα του πελάτη μου για να σας δείξω τις τέλειες φράουλες που διάλεξα σε σύγκριση με τις σάπιες που βρήκα. Αυτό είναι πολύ χαμένο φράουλα καλοσύνη!

ελέγχετε συχνά τα μούρα σας!

ελέγχετε συχνά τα μούρα σας!

Όταν ελέγχετε τις φράουλες σας, αφαιρέστε προσεκτικά τα καφέ φύλλα και τα υπερβολικά ώριμα μούρα ή μούρα που έχουν τσιμπηθεί. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε τα μούρα σας επάνω στο σάπια φύλλα ή να γυρίσετε την πράσινη, μη ώριμη πλευρά των μούρων στον ήλιο. Καλύψτε το επίθεμα φράουλας με δικτύωμα εάν τα πουλιά είναι πρόβλημα και χρήση Sluggo για τον έλεγχο των γυμνοσάλιαγκων.

Τώρα ας μιλήσουμε για τους δρομείς. Οι φράουλες δημιουργούν δρομείς πάνω στους οποίους αναπτύσσονται θυγατρικά φυτά και είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τρόπου καλλιέργειας φράουλας.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΡΑΟΥΛΑ

Οι φράουλες μεταμοσχεύονται πολύ εύκολα – τόσο πολύ που οι φράουλες πωλούνται συχνά γυμνές. Και αυτό φαίνεται στο πώς μεταμοσχεύετε δρομείς. Τα θυγατρικά φυτά της φράουλας μπορούν να φυτέψουν ρίζες στο έδαφος και μερικές φορές ακόμη και στον αέρα.

IMG_8375.jpeg

Μπορείτε να καρφιτσώσετε την κόρη στο έδαφος και να την αφήσετε να αναπτυχθεί εκεί ή μπορείτε να κόψετε το φυτό δρομέα και να το ξεκινήσετε σε μια γλάστρα ή αλλού στο μπάλωμα σας. Το να αφήνετε δρομείς στα μητρικά φυτά μπορεί να αποστραγγίσει την ενέργεια του φυτού σας. Μεταφυτεύω το μεγαλύτερο μέρος των μούρων μου το χειμώνα, όταν η παραγωγή είναι πιο αργή, αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε τους δρομείς και να φυτέψετε τα μωρά όποτε λειτουργεί για εσάς.

Με την πρώτη ματιά, ένα μπάλωμα φράουλας μπορεί να φαίνεται σαν ένα μεγάλο χάος. Μερικές φορές χρειάζεται να βγάλω όλα τα φυτά και να ξαναφυτέψω ολόκληρο το έμπλαστρο. Τα μητρικά φυτά κορυφώνονται στα 3 χρόνια. Μπορούν να γίνουν παραγωγή μέχρι το πέμπτο έτος. Επομένως, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τα νέα μωρά σας φυτά φράουλας.

Αφού ξεθάψω τα φυτά της φράουλας, τινάζω τη βρωμιά, κόβω τα φύλλα και τα παλιά φύλλα και τα χωρίζω για να τα ξαναφυτέψω.

Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα νέα φυτά. Τα βάζω σε δίσκο ή six-pack αν δεν έχω που να τα βάλω αμέσως. Κάνουν επίσης εξαιρετικά δώρα!

καλαμάκι 6pack.jpg

Ευχαριστούμε που το διαβάσατε! Ελπίζω να έχετε περισσότερη εικόνα για αυτά τα ταπεινά φρούτα. Οι φράουλες υπερέχουν σε ένα μπάλωμα και χρειάζεστε μεγαλύτερους αριθμούς για να προωθήσετε την παραγωγή. Η σωστή λίπανση και συντήρηση είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια γλυκών μούρων. Παρά το γεγονός ότι οι φράουλες θεωρούνται ανεκτικές στη σκιά, αυτά τα φυτά χρειάζονται πλήρη ήλιο, κανονικό νερό και όπως πάντα, τη στοργική σας προσοχή. ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΟ ΜΠΑΛΩΜΑ ΣΑΣ με όλη σας την καρδιά και την ψυχή. Πάρτε ένα μπάλωμα ψυχής φράουλας!

φράουλα σε μαρούλι.jpg

Schreibe einen Kommentar