Σώστε τους Μονάρχες…στην αυλή σας. Ένας οδηγός για την προσέλκυση και την ανατροφή πεταλούδων. – Hope Gardens Hope Gardens Save the Monarchs…στην δική σας αυλή. Ένας οδηγός για την προσέλκυση και την ανατροφή πεταλούδων. – Hope Gardens

1
Σώστε τους Μονάρχες…στην αυλή σας.  Ένας οδηγός για την προσέλκυση και την ανατροφή πεταλούδων.  – Hope Gardens Hope Gardens Save the Monarchs…στην δική σας αυλή.  Ένας οδηγός για την προσέλκυση και την ανατροφή πεταλούδων.  – Hope Gardens

Πέρυσι ο σύζυγός μου και εγώ ξεκινήσαμε να κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να προστατεύσουμε τις πεταλούδες Monarch στην αυλή μας. Μερικές φορές βλέπαμε Μονάρχες στην αυλή μας και λίγο αργότερα, κατασκοπεύαμε τις ριγέ κάμπιες τους στο μοναδικό μου φυτό γάλακτος, αλλά αυτό που τους συνέβη μετά ήταν ένα μυστήριο.

Με την πάροδο του χρόνου, το μοναδικό μου γαλακτόχορτο παρήγαγε μωρά φυτά γάλακτος σε μερικές άλλες γλάστρες και το επόμενο πράγμα που ξέρετε ότι είχαμε 10 συν κάμπιες Monarch στην αυλή μας και θέλαμε να τις προστατεύσουμε! Έτσι αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα.

Ήταν εκπληκτικά εύκολο να μάθετε πώς να προστατεύετε και να βοηθάτε στη διάδοση των πεταλούδων Monarch! Και τι ικανοποιητική εμπειρία ήταν αυτή για όλη την οικογένειά μας! Ο Έρικ και εγώ νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι γονείς για όλες τις γάτες (κάμπιες) και τις πεταλούδες μας. Μερικοί από τους κηπουρούς που σέβομαι στο Instagram υποστήριζαν τις πεταλούδες ως μέρος της κηπουρικής τους και ο @deannacat3 στο Ίνσταγκραμ έχει εκπληκτικές ποσότητες έμπνευσης και σεμινάρια στη σελίδα της. (Είμαστε σε Ίνσταγκραμ Επίσης!) Δεσμευτήκαμε να φτιάξουμε έναν βιότοπο αφού είδαμε τη γέννησή της δεκάδες πεταλούδες στην αυλή της. Εδώ είναι ο φανταχτερός βιότοπός μας.

Μονάρχης βιότοπος

Ο Έρικ το έφτιαξε από μερικά πεταμένα ανυψωμένα κομμάτια καλύβας κρεβατιού. Το μπροστινό μέρος είναι σε μεντεσέ και απλά το κλείνουμε. Καλύψαμε το εσωτερικό με ύφασμα τοπίου για να μην ξεφύγουν οι γάτες. Αν και το κάνουν ακόμα. Σύντομα θα κάνουμε τον πάτο. Εκεί ζει ένα μεγάλο φυτό γάλακτος.

Βλέπετε αυτό το σήμα Monarch Waystation; Εγγραφήκαμε για την κατάσταση Waystation εδώ. Χρειάζεστε συγκεκριμένο χώρο και συγκεκριμένο αριθμό φυτών που υποστηρίζουν πεταλούδες για να εφαρμόσετε. Η διαδικασία αίτησης είναι πραγματικά εξαιρετική στο να σας βοηθήσει να βελτιώσετε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε και μπορείτε να αποκτήσετε για να υποστηρίξετε τους μονάρχες σας. (Υπάρχουν και άλλες ποικιλίες πεταλούδων που μπορείτε να υποστηρίξετε, αλλά αυτή είναι αυτή με την οποία είμαι πιο εξοικειωμένη.)

Ακολουθεί μια καλύτερη φωτισμένη φωτογραφία του υφάσματος προ-εξωραϊσμού του οικοτόπου μας και της σήμανσης πριν από τον σταθμό.

Έχουμε πολλές πηγές τροφής για τις πεταλούδες μας και αυτό περιλαμβάνει πολλά και πολλά γαλακτόχορτα. Έχουμε ως επί το πλείστον Common Milkweed (Asclepias syriaca). Έχουμε μερικές γηγενείς ποικιλίες αλλά δεν έχουν απογειωθεί ακόμα. Το Milkweed είναι το φυτό που τρώνε και οι πεταλούδες και οι κάμπιες και είναι το φυτό Monarch mamas που γεννούν τα αυγά τους έτσι… είναι το κύριο φυτό ξενιστή σας. Δεν μπορείτε να έχετε πάρα πολύ από αυτό.

Και καλά νέα, γιατί ένα γαλακτόχορτο φυτεύει σπόρους και ανθίζει ταυτόχρονα (αυτό είναι ασυνήθιστο για ένα φυτό, όπως μπορεί να υποψιάζεστε). Έχουμε ξεκινήσει εκατοντάδες σπορόφυτα από σπόρους. Βγαίνουν από τους λοβούς πάνω σε σφιχτά μετάξια και ναι, τα αφαιρώ κατά τη συγκομιδή των σπόρων. Ένα είδος πόνου. Αλλά εκτιμώ τον σκοπό τους να φυσούν σπόρους γαλακτοκαλλιέργειας πολύ μακριά. Pro-tip: στους σπόρους αρέσει να περνούν λίγο χρόνο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη πριν φυτευτούν.

Άλλα φυτά νέκταρ περιλαμβάνουν Cosmos, French Marigold, Lantana, Salvia, Verbena και Zinnia. Έχουμε επίσης Bee Balm, Butterfly Bush, Catmint, Coreopsis, Sedum και Violets. Θέλω πολύ να πάρω και λίγη μολόχα καθώς είναι μια από τις αγαπημένες μου ιθαγενείς. Υπάρχει μια λίστα με φυτά για να διαλέξετε στο Monarch Watch Σύνδεσμος.

Το Scabiosa δεν είναι στη λίστα, αλλά είναι επίσης ένας καλός μαγνήτης για πεταλούδες και απλά λατρεύω τα λουλούδια.

Χρειάζεστε καλές πρακτικές στον κήπο για να στηρίξετε και τις κάμπιες σας. Καλλιεργώ λαχανικά ως επί το πλείστον, αλλά δεν μπορώ να θεραπεύσω χημικά τα σκουλήκια του λάχανου ή τους κερατοσκώληκες ντομάτας, επειδή ακόμη και τα βιολογικά φάρμακα όπως το Bt δεν κάνουν διάκριση μεταξύ «καλών» και «κακών» κάμπιων. Πρέπει λοιπόν να διαλέξω με το χέρι τα αρπακτικά (όπως τα σκουλήκια του λάχανου) από τα φυτά μου. Αυτός είναι ο λόγος που το μπρόκολο μου μοιάζει με αυτό τώρα.

(Μόλις είχαμε βροχή όπως μπορείτε να δείτε!) Υπέρ-Συμβουλή: Ασκώ την κηπουρική λαχανικών με έναν τρόπο να μπερδεύω τα αρπακτικά. Φυτεύω το μπρόκολο μου, για παράδειγμα, σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της αυλής μου. Αν και τρεις περιοχές χτυπήθηκαν πολύ άσχημα, μία περιοχή είναι χωρίς ζημιές. Ένας άλλος τρόπος για να νικήσετε τα αρπακτικά και να αποτρέψετε τις εισβολές είναι να φυτέψετε διαφορετικά λαχανικά, βότανα και λουλούδια σε κάθε περιοχή, πάλι για να μπερδέψετε τα αρπακτικά και να μην τους επιτρέψετε να πηδήξουν εύκολα στο φυτό που προτιμούν.

Αρκετά για την κηπουρική λαχανικών και επιστροφή στον βιότοπο των πεταλούδων μας. Τώρα έχετε έναν όμορφο κήπο με λουλούδια (στο έδαφος ή σε γλάστρες, δεν έχει σημασία – ολόκληρος ο κήπος μου είναι σε δοχεία) και φαίνεται όμορφος και φιλόξενος. Σύντομα θα ανακαλύψετε ένα άλλο υπέροχο πράγμα για όλο αυτό το milkweed… bonus! Οι μέλισσες το λατρεύουν! Οι μέλισσες αγαπούν επίσης και άλλα φυτά νέκταρ που θα εγκαταστήσετε. Γλυκιά συμβίωση!

Τώρα όλα είναι άνετα, άνετα και βιολογικά φυσικά για να προσκαλέσετε τις μαμά σας πεταλούδες Monarch. Φορέστε λίγο Barry White και θα έρθουν να φάνε και να ξεκουραστούν και να γεννήσουν τα αυγά τους στο γαλακτοπαραγωγής σας. Μπορεί ακόμη και να τους πιάσετε στη δράση να γεννούν τα αυγά τους!

Αν έχεις καλά μάτια μπορείς να ψάξεις για τα αυγά. Αν σας λείπουν τα αυγά, ελπίζουμε ότι θα αρχίσετε να βλέπετε τις μικρές κάμπιες. Μπορεί να είναι τόσο, τόσο μικροσκοπικά.

Αυτό το κιτρινωπό σημείο είναι ένα μικροσκοπικό αυγό. Παρακάτω είναι το έφηβο μωρό γάτα. Οι κάμπιες περνούν από στάδια σταδιακά και αυτό είναι πιθανώς ένα ή δύο.

Βλέπετε όλα αυτά τα κακά; Είναι μηχανές για τα κακά! Εάν είστε ποτέ στον κήπο και δείτε αυτά τα μικρά μαύρα σφαιρίδια, τότε ξέρετε ότι μια κάμπια βρίσκεται σε εξέλιξη…καλώς ή κακώς. (Τα σαλιγκάρια αφήνουν επίσης μικρά μαύρα σφαιρίδια – πλήρης αποκάλυψη.)

Όταν βρείτε ένα αυγό ή μια γάτα, αφαιρέστε απαλά το φύλλο πάνω στο οποίο βρίσκονται και μεταφέρετέ τα στον βιότοπό σας. Τοποθετήστε το φύλλο στο χώμα στη βάση του φυτού και οι κάμπιες θα συρθούν επάνω στο φυτό γαλακτοπαραγωγής μόνες τους. Τόσο περήφανη!

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα μεγάλο υγιεινό γαλακτόχορτο μέσα στον βιότοπο για να ταΐσουμε όλες τις γάτες. Μόλις είχαμε τόσα πολλά, στρίμωξα σε ένα δεύτερο φυτό. Οι κάμπιες Monarch τρώνε καλά, γι‘ αυτό κρατήστε πολλά γαλακτόχορτα στη διάθεσή σας. Το Milkweed είναι τόσο εύκολο να αναπτυχθεί από σπόρους, όπως συζητήθηκε παραπάνω, και θα πρέπει να το κάνετε καθώς είναι αρκετά ακριβά στα καταστήματα.

Μπορείτε πρακτικά να ΑΚΟΥΣΤΕ αυτούς τους τύπους/ κορίτσια να μασουλάνε. Είναι τόσο χοντροκομμένα που θέλω απλώς να τα στριμώξω! (Μην τα πιέζετε.)

Εναλλακτικά, εάν θέλετε να παρακολουθείτε πιο προσεκτικά τα αυγά σας ή τις μικροσκοπικές γάτες σας, μπορείτε να βάλετε το αυγό σε ένα φύλλο ή τη μικροσκοπική κάμπια σε ένα φύλλο, σε ένα μικρό δοχείο τύπου tupperware με μερικά επιπλέον φύλλα γάλακτος. Δεν χρειάζονται νερό ή αεραγωγούς. Όταν οι εκκολάψεις και μεγαλώσουν λίγο, μεταφέρετέ τα σε μεγαλύτερο βιότοπο.

Εκτός από τον μεγάλο υπαίθριο βιότοπό μας έχουμε ένα μικρό αναδυόμενο παράθυρο χρησιμοποιούμε σε κακές καιρικές συνθήκες. Τα χρησιμοποιώ επίσης για πολύ μικρές γάτες ή σε περίπτωση που ανησυχούμε ότι έχει αρρωστήσει κάποια χρυσαλλίδα ή κάμπια. Είναι σπάνιο αλλά παρασιτικές σφήκες μπορεί να μολύνει μια κάμπια και αυτό μπορεί να μολύνει ολόκληρη την αποικία σας, οπότε αν κάτι δεν φαίνεται σωστά, απλώς το μεταφέρουμε στο νοσοκομείο monarch.

Ένα πρόβλημα με το γάλα είναι οι αφίδες. Το ΑΓΑΠΟΥΝ. Αλλά για εμάς, οι αφίδες είναι αρκετά ενοχλητικές. Τις περισσότερες φορές, τα ψεκάζω με το λάστιχο ή τα σκουπίζω με τα δάχτυλά μου. Το χειρότερο γίνεται χειρότερο κάποιο σπρέι σαπουνιού, εφόσον δεν υπάρχουν εμφανείς γάτες στο πλοίο. Μια απελευθέρωση πασχαλίτσες είναι πάντα απολαυστική! Ένα win/win εκτός από την αφίδα.

Εντάξει πολεμιστές Monarch! Έχετε τον βιότοπό σας και έχετε το γάλα σας και έχετε τις μεταφερόμενες κάμπιες σας, τι ακολουθεί; Αφού γίνει ωραία και παχύνει αυτή η κάμπια, θα συρθούν από το φυτό και γενικά θα βρουν κάπου ψηλά (την κορυφή του οικοτόπου μας) και το „J“. Πολλά „J“ συμβαίνουν εδώ!

Κυριολεκτικά κάνουν το σώμα τους «J». Και από αυτό το «J», θα δημιουργήσουν τη χρυσαλλίδα τους. Εδώ μια γάτα ελέγχει τη χρυσαλλίδα του συντρόφου της. Βρίσκουμε μερικές φορές στις γάτες να αρέσει το «J» και η χρυσαλλίδα στο ίδιο σημείο.

Αυτό ήταν ένα ζεύγος χρυσαλλίδας. Ο ένας έχει γεννηθεί και απελευθερωθεί και ο άλλος είναι σχεδόν έτοιμος.

Είναι απίστευτα όμορφα.

Εδώ μπορείτε να δείτε πώς η πεταλούδα στριφογυρίζει λίγο λευκό πλέγμα για να κολλήσει τη χρυσαλλίδα της.

Τώρα αυτή είναι προηγμένη πεταλούδα Monarch που πολλαπλασιάζεται, αλλά μπορείτε να ΚΙΝΗΣΕΤΕ μια χρυσαλλίδα. Εάν βρείτε ένα σε απροστάτευτο μέρος στην αυλή σας ή δύο πεταλούδες χρυσαλλίδες πολύ κοντά η μία στην άλλη, μπορείτε να κόψετε προσεκτικά τον ιστό και χρησιμοποιώντας είτε ταινία ή κάποιο οδοντικό νήμα, μπορείτε να επανατοποθετήσετε τη χρυσαλλίδα σε καλύτερη θέση. Το οδοντικό νήμα μπορεί να δεθεί γύρω από ένα οριζόντιο ραβδί όπως το στερεώσαμε στο εσωτερικό του οικοτόπου μας ή εάν χρησιμοποιώ ένα μικρό βιότοπο με δίχτυ, δένω το οδοντικό νήμα σε μια ακίδα ασφαλείας στην κορυφή του οικοτόπου.

Τώρα για τα τελευταία στάδια της ανατροφής σας! Η πεταλούδα θα εμφανιστεί πιθανώς όταν δεν παρακολουθείτε. Αυτό το έπιασα πολύ γρήγορα. Μια μέρα θα τους πιάσω να αναδύονται!

Η πεταλούδα χρειάζεται τουλάχιστον μερικές ώρες για να ξεδιπλωθεί, να στεγνώσει (ακούω, πεταλούδα!) και να δυναμώσει τα φτερά της. Θα ανοίξουν και θα κλείσουν τα φτερά τους, θα αρχίσουν να περπατούν γύρω από την οροφή του οικοτόπου και θα αρχίσουν να φαίνονται λίγο πιο δυνατά . Οι πεταλούδες έρχονται σε όλα τα μεγέθη. Και μπορείς να ξεχωρίσεις τα αγόρια από τα κορίτσια, αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμα. Τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά, αλλά δεν είναι αρκετά για να το κάνουν αναγνωριστικό. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να καταλάβετε από αυτούς σημάνσεις.

Εάν ο καιρός είναι καλός: δεν υπάρχει βροχή ή δυνατός αέρας, απομένουν λίγες ώρες σταθερού φωτός της ημέρας, τότε μπορείτε να ανοίξετε τον βιότοπό σας! Αυτό το βίντεο δείχνει κάποιον να κάνει βόλτες και να κάνει κάποια προπόνηση δύναμης.

Πορεία Μονάρχης

Μερικές φορές οι πεταλούδες κάνουν μια βιαστική υποχώρηση, μερικές φορές τους αρέσει να κάνουν μια βόλτα με το χέρι σας ή να ακουμπούν στο μπράτσο σας ή απλώς να τις βάλουν κάτω σε λίγο γαλακτοφόρο για να κρυώσουν λίγο περισσότερο. Μπορείτε να βάλετε προσεκτικά το δάχτυλό σας κοντά στο κεφάλι της πεταλούδας για να την αφήσετε να σέρνεται στο δάχτυλό σας και στη συνέχεια να τη μεταφέρετε… αυτό είναι το μεγάλο φινάλε. Ελπίζω να αισθάνεστε έμπνευση για να ξεκινήσετε το δικό σας προστατευμένο βιότοπο πεταλούδων Monarch. Είναι τέτοια χαρά!

Ακόμα και ο Buster αισθάνεται προστατευτικός για τα μωρά μας! Καλή Κηπουρική!

Schreibe einen Kommentar